• Gwarancja najwyższej jakości
  • Ponad 50-letnia receptura
  • Lokalna tradycja
  • Prosty skład - bez konserwantów
Charistia Logo
0
0,00  0 elementów

Brak produktów w koszyku.

  • Gwarancja najwyższej jakości
  • Ponad 50-letnia receptura
  • Lokalna tradycja
  • Prosty skład - bez konserwantów
Charistia Logo
0
0,00  0 elementów

Brak produktów w koszyku.

Hostia tradycyjna

Hostia z Beskidu Żywieckiego nagrodzona medalem PRO OPERE ARTE PERFECTO Im. Prymasa Polski Józefa Kardynała Glempa - XXVI Międzynarodowa Wystawa SACRO EXPO

Dziękujemy za zaufanie - To już 55 lat! Hostia tradycyjna z wzorami wypiekana od 1970 roku doceniona!

W roku jubileuszu 55-lecia naszej działalności, z dumą przedstawiamy wyjątkowy, a zarazem najpiękniejszy pod względem estetycznym produkt, który najlepiej reprezentuje misję, wartości i dziedzictwo rzemieślniczej piekarni Charistia – Hostię Tradycyjną z wzorami o średnicy 75 mm. To nie tylko najwyższej jakości wypiek liturgiczny, ale także wyrób rzemieślniczy, symbol lokalnych korzeni i odpowiedzialności, jaką podejmujemy jako piekarnia codziennie od 1970 roku.

Połączenie sztuki sakralnej z rzemieślniczym wypiekiem - wzornictwo, w którym etyka i estetyka idą w parze.

Hostia, która mówi językiem wiary i lokalnej beskidzkiej tradycji - Nasza Hostia Tradycyjna powstaje według receptury niezmiennej od ponad pięciu dekad, która bazuje na prostocie, czystości i uczciwości składników. Wykorzystujemy wyłącznie najwyższej jakości mąkę pszenną, bez konserwantów, ulepszaczy i dodatków chemicznych. Mąka pochodzi od lokalnych rolników z regionu Beskidu Żywieckiego, z którymi łączy nas długoletnia współpraca.

Nasza receptura posiada certyfikat autentyczności i lokalności terenu Podbeskidzia Wypieki Charistia zostały odznaczone certyfikatem “Ziemia Bielska”, przyznawany produktom o wyjątkowej jakości i głębokim zakorzenieniu w lokalnej kulturze i tradycji.

Bogactwo ziemii Bielskiej

Każda hostia wypiekana jest na ręcznie grawerowanej wzorem matrycy, inspirowanej chrześcijańską symboliką i regionalnym dziedzictwem artystycznym Podbeskidzia. Wytwarzana jest w 100 % ręcznie pod czujnym okiem Piekarza. Cały proces jest niezwykle trudny aby zachować precyzję wzorów, konsystencję ciasta jak i domknięcie krawędzi hostii co ma znaczący wpływ na kruchość jak i idealną wilgotność wypieku. Przygotowanie wymaga nie tylko technicznej precyzji, ale i zrozumienia tej wzniosłej roli. Za produkcją stoją rzemieślnicy, związani z naszą piekarnią od dziesięcioleci. Ich doświadczenie i pasja, sprawiają że każdy produkt jest dopracowany w najmniejszym detalu – od surowca aż po niezwykle skomplikowaną technikę wypieku i gotowy wypiek - pieczywo liturgiczne, jako sakralne dzieło sztuki. Ten prosty pokarm to dar naszej Polskiej ziemi i pracy rąk staje się centrum liturgii na całym świecie Ciałem Chrystusa, symbolem wspólnoty i obecności Boga.

Wypiek hostii w tradycyjny, ręczny sposób podczas jubileuszu na Międzynarodowych targah SacroExpo 2025 w Kielcach.

Z okazji 55 jubileuszu naszej piekarni prezentowany był na żywo tradycyjny, ręczny wypiek Hostii Tradycyjnej oraz grawerowanego opłatka – pokaz, który odsłonił piękno i precyzję pracy naszego rzemiosła. Była to unikalna okazja, by z bliska zobaczyć proces wypieku, który od dziesiątków lat łączy w sobie rzemiosło i lokalne dziedzictwo.

Z całego serca dziękujemy za zaufanie naszym Klientom, Partnerom oraz Pracownikom i Dostawcom za ogrom pracy i pasji jaką wkładają w nasze wypieki - Niech ta nagroda będzie również Waszym udziałem — bo to Wy jesteście częścią tej drogi.